Till nyhetsarkivet

Inga fyrverkerier på våra gårdar!

God Jul och Gott Nytt År!

Regler för att skjuta fyrverkerier

Du får bara skjuta fyrverkerier på nyårsafton, påskafton och valborgsmässoafton.
På många platser finns även en tidsbegränsning mellan klockan 23.00 och 01.00. Resten av året krävs särskilt tillstånd från polisen för att använda fyrverkerier, smällare och andra pyrotekniska varor.

I Sverige måste du vara 18 år för att köpa, sälja eller använda fyrverkerier. För att få skjuta smällare eller raketer med pinne i Sverige måste du även ha tillstånd och utbildning. Det är även olagligt att ge fyrverkerier till en person som är under 18 år.

Var får jag skjuta fyrverkerier?

Ibland behövs det tillstånd för att få avfyra fyrverkerier på en viss plats. Det är polisen som utfärdar sådana tillstånd och i deras bedömning tar de hänsyn till tidpunkt, plats och andra yttre omständigheter. Vanligen behövs det inte tillstånd för att skjuta fyrverkerier på nyår, men i t ex tätorter kan det behövas även då.

Varje kommun kan utfärda egna regler för vad som gäller för användning av fyrverkerier. Är du osäker på om det behövs tillstånd kan du alltid kontakta Göteborgs stad eller polisen.

Smällare är tillståndspliktiga

Smällare är en pjäs som har en kraftig knall som främsta effekt. Sedan 2002 krävs det tillstånd för att skjuta smällare i Sverige och sedan 2015 krävs också särskild utbildning. Det är heller inte tillåtet att i Sverige skjuta smällare som köpts utomlands om man inte har tillstånd, även om de i vissa länder får köpas fritt.

Raketer med pinne är tillståndspliktiga

Sedan 2019 måste du ha tillstånd och särskild utbildning för att få skjuta raketer med styrpinne.

 

Var rädda om varandra!
Hälsningar
Gårdstensbostäder AB