Till nyhetsarkivet

Årets samhällsbyggare 2019, Michael Pirosanto

Onsdagen den 22 januari.

”Att vända utvecklingen i det som polisen kallar ”särskilt utsatta bostadsområden”, kan verka hopplöst. Årets samhällsbyggare är den första som lyckats och arbetet började med den egna rollen. Som hyresvärd finns både närvaron, styrkan och, i bästa fall, legitimitet för att kunna lyfta ett område. I somras plockades Gårdsten utanför Göteborg, som första område, bort från polisens lista på ”särskilt utsatta områden”. Årets samhällsbyggare är Gårdstensbostäders vd Michael Pirosanto.”

Detta var juryns motivering när tidningen Fokus delade ut priset under en ceremoni på Fotografiska museet i Stockholm onsdagen den 22 januari.

–  Med långsiktigt arbete och en ständig närvaro i Gårdsten har bl a gjort att vi får detta priset. Att Gårdsten lämnat listan under 2019 har uppmärksammats i hela Sverige. Jag är mycket stolt över att ha fått denna utmärkelsen. Det ger ett hopp för andra områden, säger Michael Pirosanto.

Bilden: Årets svensk 2019. Michael Pirosanto, vd Gårdstensbostäder fick utmärkelsen Årets samhällsbyggare (längst till vänster).

www.fokus.se

Juryn för Årets svensk 2019:
Johan Hakelius, politisk chefredaktör på Fokus
Nina Solomin, journalist, författare och kommunikationsansvarig för ”Expertgruppen för biståndsanalys”
David Eberhard, överläkare i psykiatri på Danderyds sjukhus
Birgitta Stymme Göransson, styrelseledamot med inriktning på lifescience, innovation och tech.
Katarina Barrling, docent i statsvetenskap på Uppsala universitet
Magnus Ranstorp, docent i statsvetenskap vid Cats inom Försvarshögskolan
Joel Halldorf, docent i teologi på Uppsala universitetet
Bella Goldman, Marknads- och kommunikationsdirektör för Lidl Sverige
Eva Trouin, privatmarknadschef Swedbank

Utmärkelsen Årets svensk 2019 gick till Jens Ganman.

Årets svensk – kriterier
Utmärkelsen Årets svensk ska tilldelas en person som under året stuckit ut på ett sätt som förändrat Sverige till det bättre. Det kan, men måste inte innebära personen gjort sig känd i offentligheten. Det centrala är att vinnaren visat prov på självständighet och originalitet i ett land som på gott och ont gillar det samstämmiga och välanpassade. Det är naturligt om Årets sensk har gjort sig fiender, inte bara vänner, för det är svårt att åstadkomma något värt att belöna, utan att det har ett pris.