Till nyhetsarkivet

En imponerad näringsminister

Näringsminister Mikael Damberg var imponerad, minst sagt, när han under sitt besök i Gårdsten fick information om den positiva utvecklingen i stadsdelen.
– Det handlar om en fantastisk vändning för ett område, sade han.

Det var den 20 juni som närings- och innovationsminister Mikael Damberg kom till Göteborg. Första punkten på programmet var ett besök i Gårdsten för att träffa representanter för det lokala näringslivet och ledningen för Gårdstensbostäder.
På plats i utställningslokalen i Gårdstens Centrum fanns några av dem som bidragit till att området gått från att vara ett av Sveriges sämsta till att bli en attraktiv stadsdel. Allt fler delegationer söker sig till Gårdsten för att få höra hur det gått till.
Butikschefen på ICA Supermarket, Jaana Froböse, berättade hur många skakade på huvudet när butiken skulle öppna. Det kommer aldrig att gå, trodde man. Istället blev det en mycket lyckad satsning.
Av Babak Seyed fick ministern höra historien om hur Babak Kött & Chark redan 1994 startade butiken i Gårdsten och att verksamheten de senaste åren vuxit kraftigt.

Satsar stort
Ett företag som satsar mycket stort i Gårdsten är Serneke. Det började med att man byggde ett stort logistikcenter i södra Gårdsten för Göteborgs Lastbilscentral. Där finns det nu planer att bygga hotell, skola och verksamhetslokaler.
Snart startar Serneke omvandlingen av Gårdstens Centrum med bland annat ett höghus i 15 våningar, nytt torg, butikslokaler och restauranger. Totalt blir det cirka 300 nya bostadsrätter i centrum.
– För mig är det så skoj att vara med här i Gårdsten, sade Sernekes vd Ola Serneke som vill visa att projekten i Gårdsten inte bara är socialt hållbara utan också ekonomiskt möjliga.
Efter fika på Café Candy gjorde Mikael Damberg en rundvandring och hälsade på hos så gott som alla näringsidkare i centrum.
– Jag hoppas att utvecklingen i Gårdsten får krönas med att området tas bort från listan över särskilt utsatta områden. Det vore en enorm seger för Göteborg, sade Mikael Damberg och framhöll den centrala roll som näringslivet har i sammanhanget..


Gårdstensbostäders vd Michael Pirosanto och Sernekes vd Ola Serneke berättar om utbyggnadsplanerna i Gårdsten för näringsminister Mikael Damberg.

Näringsminister Mikael Damberg besökte ICA Supermarket och pratade med butikschefen Jaana Froböse.