Till nyhetsarkivet

Svenska och spanska ungdomar målade tillsammans

Arkaden under p-huset vid Kaneltorget har fått ett lyft.

Här möttes svenska och spanska ungdomar för att skapa vackra väggmålningar. Platsen är arkaden under p-huset vid Kaneltorget i Gårdsten.

Initiativet ”Youthpower” är skapat av Sätt Färg på Göteborg och är ett projekt som främjar att unga möts genom måleri och konst. Fiansieringen sker via Erasmus+ som är EU:s program för internationellt samarbete och utbyte inom områdena utbildning, ungdom och idrott.

Under två veckor i september fick Göteborg besök av spanska ungdomar från Barcelona som tillsammans med deltagare från Sätt Färg på Göteborg skapade olika muralmålningar. Det målades på tre olika platser i nordöstra Göteborg.

Handledare var tre internationellt verksamma konstnärer. Konstnären Sandra Betancort med artistnamnet Betan var handledare för ungdomarna som målade vid Kaneltorget. Det är inte första gången hon har den rollen i Sverige.

– I juli månad var jag här och målade i Hjällbo och i Göteborgs centrum. Jag tycker verkligen om det. Det är trevligt att lära sig mer om Sverige och jag får möjlighet att lära ut den målningsteknik som jag använder. Det finns många olika sorters tekniker, berättar Betan.

En av de spanska deltagarna är Laia Vidal
– Det är fantastiskt att vara här. Jag får möjlighet att förbättra min egen kreativitet och dessutom träffa trevliga människor här i Sverige, säger hon.
Tidigare i år var det sex svenska ungdomar som reste till Barcelona för att måla konstverk på olika platser i staden.

Laia Vidal, Saga Lilja och Jorgina Domènech arbetar med ett av konstverken.

Konstnären Sandra Betancort var handledare för ungdomarna som målade i Gårdsten.