Till nyhetsarkivet

Tjejer som satsade och blev ledare

Det började som sommarjobb

”Jag blir mer självsäker, mer öppen, växer som person och vågar göra egna val i livet.”
Så låter det när sex tjejer lyfter fram vad det ger dem att vara ledare hos Gårdstensbostäder.

De började som sommarjobbare hos Gårdstensbostäder och fick sedan chansen att bli ledare för andra ungdomar. De är nu ledare för andra sommarjobbare och har engagerat sig som ledare för fotbollsskolan GAIS i Gårdsten.
– Som ledare måste man kunna kommunicera med både barn och vuxna. Inom fotbollen krävs det också tålamod eftersom många barn är små och aldrig har provat på fotboll tidigare, säger Shaliar Isa.
De som leder sommarjobbare har fått en halv dags utbildning om arbetsmiljö. Sedan ska de helt enkelt se till att ungdomarna har något att göra under sin anställning. Då är det viktigt att kunna hantera rollen som både vän och ledare.
– Man måste kunna säga ifrån när det behövs, berättar Amar El-Ali och tycker att tjejernas uppgifter som ledare är både ansvarsfulla och viktiga.
– Det handlar ju faktiskt om att vi hjälper andra ungdomar vidare i livet, säger Amar.

Läser vidare
För Happiness Charles Ezeilo har sommarjobbet och rollen som ledare betytt väldigt mycket för hennes vidare satsningar i livet. Hon läser nu till fastighetsingenjör på Fastighetsakademin och tar sin examen i december.
– Jag fick intresset för att gå den utbildningen här hos Gårdstensbostäder, förklarar Happiness.
För Gårdstensbostäder är det en mycket medveten satsning sedan många år tillbaka att hjälpa ungdomar vidare i livet.
– Det är ungdomarna som är Gårdstens framtid. Vi hjälper till att bygga upp deras självförtroende och det kommer ungdomarna att ha nytta av både i arbetslivet och privat, säger Gårdstensbostäders Salma Nazzal.
Många ungdomar i Gårdsten ser de sex tjejerna som förebilder. De är exempel på att man kan utvecklas och komma vidare om man är beredd att satsa på sig själv och ta de möjligheter som erbjuds.


Tjejerna började som sommarjobbare och blev sedan ledare för andra ungdomar. Överst från vänster: Hapiness Charls, Shaliar Isa och Tarra Taib. Undre raden från vänster: Karin Abdullah, Blessing Charls och Amar El Ali.