U
Generic selectors
Exakt träff
Sök i titeln
Sök i innehållet
Post Type Selectors

Trivsel, ordning och reda

Trivsel och Ordning och reda

Det är viktigt att du trivs i din bostad och med dina grannar. Ordningsregler är egentligen inga konstigheter. Använd sunt förnuft och var mot dina grannar som du vill att de skall vara mot dig, så behöver det inte uppstå några besvär.

Men ibland, när det bor många människor i ett flerfamiljshus, kan det förstås uppstå situationer när man måste veta vad man får eller inte får göra i sin lägenhet.

Om du har några frågor kontaktar du din huschef.

Gemensamma utrymmen

Cykel- och barnvagnsrum

Kontakta din huschef för nyckel till dessa utrymmen.

Källare

Håll dörrarna till källarutrymmen låsta, så slipper vi ovälkomna besök. Glöm inte heller att släcka belysningen när du går därifrån. Källaren är tillgänglig mellan kl 06.00 och 21.00.

Trappuppgången

Piska inte mattor, kläder eller annat i trappuppgången utan använd ställningen på gården. Av säkerhetsskäl är det förbjudet att ställa cyklar, barnvagnar eller något annat i trappuppgången, vilket är ett krav från Räddningstjänsten. Tänk också på att hålla entrédörren till din trappuppgång stängd.

Tvättstugan

Regler för bokning och städning finns uppsatta i respektive tvättstuga.

Utomhus

Allmänt

Lägenhetsinnehavaren ansvarar för att familjemedlemmar eller besökare inte gör åverkan på byggnader, lekplatser, planteringar, träd, gräsmattor eller buskar.

Djur

Hundar ska vara kopplade på bostads- och butikstorg. Hundar eller katter får inte vistas på lekplatser eller rastas inom bostads- och butikstorg. Kamphundsförbud råder i hela området (läs mer på Svenska Kennelklubbens hemsida om farliga hundar). Mata aldrig fåglar från fönster, balkonger, uteplatser och gården och lägg heller aldrig ut mat till djur inom bostadsområdet. Maten drar till sig råttor så det är jätteviktigt att inte mata djuren.

Transporter in på gården

Kontakta din huschef om du behöver komma in på gården med stora transporter, så får du låna en bomnyckel.

Parkering

Laddzon på Salviagatan

Den första laddzonen för elbilar är nu på plats för Gårdstensborna. Som ett led i Gårdstensbostäders mobilitetsarbete har en laddzon öppnat på Salviagatan. Det är 10 laddplatser som satts upp på nya besöksparkeringar. Laddzonen har blivit till tack vare ett samarbete med P-bolaget. som sköter alla andra besöksplatser i Gårdsten. För att parkera och ladda måste du ladda ner P-Bolgets App. Om du ska ladda startar du inte bara parkeringen utan ska då även klicka i Ja för att ladda. Då ska du ange en kod och den står angiven på laddstolpen.

Andrahandsuthyrning

Du får inte hyra ut din parkeringsplats i andra hand.

Garageregler

Speciella ordningsregler för garage finns i varje parkeringshus.

Körning på gårdarna

Det råder kör- och parkeringsförbud på gårdarna.

Parkeringsplats

Du som hyr lägenhet kan även hyra parkeringsplats för personbil eller MC utomhus eller i garage. Om du vill hyra parkeringsplats, fyll i ansökan som du hittar under Blanketter eller kontakta huschefen i ditt område. Parkeringsplatsen får bara användas för den sorts fordon den är avsedd för. Dubbelparkering är inte tillåten.

Snöröjning

Snöröjning av utomhusparkeringen sköts av hyresgästen.

Tvätt och reparationer

Tvätt och bilreparationer får inte göras i garage, på parkeringsplatser eller på gårdarna. Du får heller inte förvara däck, skidboxar och annat på din garageplats.

Uppsägning

Uppsägningstiden för parkering är en månad. Säger du upp lägenheten, sägs även parkeringsplatsen upp automatiskt.

Skydda ditt hem

En lägenhetsbrand kan snabbt växa till något stort och få förödande konsekvenser. De allra flesta som dör i bränder, dör i bostadsbränder och ofta är det vardagshändelser som är brandorsak; en glömd platta på spisen, levande ljus eller rökning. Det finns några enkla saker du kan göra för att minska risken och öka brandsäkerheten hemma hos dig.

Läs mer om brandskydd på olika språk: Nedladdningar – Föreningen FRIS (foreningenfris.se)

Brandskydd för dig

Här har vi samlat några saker du behöver känna till om lägenhetens och husets brandskydd, hur du förebygger brand och hur du ska agera vid en eventuell brand.
Se även filmerna:
• Brandsäkra dig i ”Fixa Själv” här på Gårdstensbostäders hemsida
• Brandvarnare i ”Fixa Själv” på Gårdstensbostäders hemsida

Tveka inte att kontakta Gårdstensbostäder om det är något mer du undrar.

Kontrollera brandvarnaren

Brandvarnare ska finnas i alla lägenheter. Om det börjar brinna reagerar den snabbt på röken och varnar dig.
Gårdstensbostäder kontrollerar att det finns en fungerande brandvarnare innan du flyttar in. Därefter är det ditt ansvar att brandvarnaren sitter på plats och fungerar under tiden du hyr lägenheten.
Kontrollera regelbundet brandvarnarens funktion genom att trycka på testknappen. Om den inte piper kan du behöva byta batteri. Om inte det hjälper kontaktar du Gårdstensbostäder så får du en ny.

Brandsläckare och brandfilt

Vi rekommenderar att du har brandsläckare och brandfilt hemma så du själv kan släcka en liten brand innan den hinner sprida sig. Släck bara om du bedömer att du klarar det utan risk att själv skadas.
Gårdstensbostäder har monterat en brandfilt i alla lägenheter men brandsläckare köper du själv. Om du saknar en brandfilt kontakta din huschef.

Om det börjar brinna

Rädda – dig själv och andra som är i omedelbar fara.
Varna – andra som hotas av branden.
Larma – Ring 112.
Släck – branden om du kan göra det utan risk för att själv skadas.

Om det brinner i din lägenhet

  • Om det brinner i din lägenhet och du inte själv kan släcka elden, lämna lägenheten.
  •  Stäng alla dörrar så du stänger in branden så branden inte får syre och sprids.
  • Det är viktigt att du stänger ytterdörren efter dig så rök och brand inte kommer ut i trapphuset.

Om det brinner någon annan stans i huset

  • Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus.
    • Om du inte kan utrymma genom trapphuset ska du stanna kvar i lägenheten och invänta hjälp från räddningstjänsten. Lägenheten är en egen brandcell.
    • Ta dig mot fönstret så räddningspersonal ser att du är i lägenheten
    • Behöver du evakueras hjälper räddningstjänsten dig att ta dig ut genom ett fönster eller balkong.
    Använd inte hissen i ett hus som brinner!

Brandskyddsregler

Gemensamma ytor

  • Håll trapphuset fritt från saker. Vid brand är trapphuset en utrymningsväg för de som vistas i huset och Räddningstjänstens väg in för att bekämpa branden.
  • Det är inte tillåtet att lämna något brännbart i trapphus eller källargångar. Det ökar risken för anlagd brand och förvärrar en eventuell brand.
  • Stäng och lås dörrar till grovsoprum och källare. Det minskar risken för anlagd brand samt spridning av den.
  • Motorcyklar och mopeder får endast parkeras på anvisade platser. De får ej stå på gårdar eller utmed husfasaderna. Ej heller i entréer och trapphus.
  • Det är inte tillåtet att tända fyrverkerier i närheten av hus eftersom det finns risk att de hamnar på ställen där de kan orsaka brand. Se speciella regler för fyrverkerier.
  • Det är inte tillåtet att grilla med kol eller gasol på balkongen eller i närheten av husfasad eller annat som kan börja brinna eller som stör dina grannar.
  • Grillning är tillåtet endast på anvisad plats och grillkol/aska måste vara ordentligt släckt innan det slängs som sopor.

Brandfarlig vätska eller gas

  • I källarförråd får ingen brandfarlig vätska eller gas förvaras.
  • I garage får ingen brandfarlig vätska eller gas förvaras.

Förhindra brand i din lägenhet genom att:

  • Regelbundet rengöra spiskåpa och filter så det hålls fria från fett.
  • Stanna vid spisen när du lagar mat.
  • Använd lock eller brandfilt om det brinner i en kastrull. Häll aldrig på vatten för att släcka!
  • Lägg aldrig föremål som lätt kan börja brinna på eller nära spisen.
  • Rök aldrig på ställen där du lätt somnar.
  • Släng aldrig glödande aska i soppåsen.
  • Håll uppsikt över levande ljus och släck dem alltid om du lämnar rummet.
  • Kom ihåg att stänga av kaffekokare, strykjärn, hårtork och brödrost. Alternativt använd timer eller dra ur sladden.
  • Kontakta din huschef om du upptäcker något fel på en strömbrytare eller eluttag i lägenheten.
  • Se till att teknisk utrustning som TV, datorer, ljudanläggningar och digitalboxar har god ventilation.
  • Använd godkända laddare vid laddning av batterier.

Hemförsäkring – för din egen skull

När du bor hos oss är du skyldig att teckna en hemförsäkring. Hemförsäkringen hjälper dig ekonomiskt om olyckan skulle vara framme. Om det till exempel har brunnit hos dig eller din granne och du inte kan bo i din lägenhet så är det hemförsäkringen som hjälper dig med annat boende under tiden sanering och reparation pågår.

Jämför hemförsäkringar – oberoende bedömning hos Konsumenternas.

Glöm inte att släcka ljusen from Informationsbolaget on Vimeo.

Värme och ventilation

Så här fungerar värme och ventilation i din lägenhet

En av de vanligaste frågorna vi får från hyresgästerna berör värmen och ventilationen i lägenheterna. Att lägenheten känns kall eller att det drar från fönster och ventiler kan bero på olika saker.

Rumstemperaturen i din lägenhet ska vara ungefär 21 grader. Vi mäter alltid mitt i rummet. På några ställen kan det vara lite kallare på andra lite varmare. Om du inte får upp värmen i din lägenhet kontaktar du din huschef, så kontrollmäts din lägenhet och eventuella andra åtgärder görs.

I princip alla lägenheter har vi individuell mätning av både värme, el och varmt och kallt vatten. Detta betyder att det även sitter små mätare bakom dörren i vistelserummen (sovrum och vardagsrum) för att dygnet runt hämta data vad gäller värmen i din lägenhet.

Kontrollera ventilationen

För att värmen ska fungera är det viktigt att ventilationen fungerar som den ska. Ventilationen gör att gammal och fuktig luft från bad, tvätt och matlagning byts ut mot frisk luft i lägenheten. Det måste finnas både till- och frånluft i lägenheterna så det inte uppstår undertryck.

Frisk köksluft

Spisfläkten ska användas vid all matlagning. Filtret bör diskas en gång i månaden. Öppna gärna ett fönster i ett annat rum för bättre luftgenomströmning.

Detta kan du göra själv för att påverka:

  • Ställ inga tunga möbler tätt intill elementen/radiatorn – det blockerar värmen.
  • Se till att inga tjocka gardiner hänger framför termostaten.
  • Anmäl till huschefen om du upplever drag från fönster – nya tätningslistor kan behövas

På termostaten som sitter på elementet reglerar du värmen.

Värmemätaren sitter bakom dörrarna i vistelserummen (sovrum och vardagsrum).

Om du blir störd av en granne

I ett flerfamiljshus bor många familjer med olika vanor och tidsrytm. Därför är det viktigt att visa hänsyn och inte störa varandra – både i lägenheten, trapphuset, tvättstugan och på gården. Men vi människor är olika – en del blir störda av sådant som andra inte bryr sig om.

Vissa ljud får man tåla när man bor i ett flerfamiljshus. Det går inte att undgå när man bor så nära varandra, så hjälp till och var toleranta mot varandra, för goda grannar ger också trygghet.

Vad är en störning?

Det är inte tillåtet att upprepade gånger störa sina grannar, vara hotfull eller inte sköta sin lägenhet. Enligt lag kan den som stör, och inte rättar sig efter tillsägelser, till slut bli uppsagd.

Exempel på störningar kan vara:
• Väldigt hög volym på tv eller stereo under en längre tid.
• Hund som skäller eller för oväsen länge och ofta.
• Ljud från någon som borrar, spikar eller bankar ihållande sent på kvällen.
• Någon som skriker högt och länge.
• Någon som orsakar långvariga eller återkommande oljud i trapphuset.
• Tvättmaskin som används på natten vid upprepade tillfällen.

Vad räknas inte som störning?

Små eller tillfälliga störningar ses inte som en störning i Hyreslagens mening.

Exempel på normala boendeljud är:
• Barn som leker dagtid cirka klockan 06–22.
• Hund som skäller enstaka gånger.
• Tvättmaskin som används sent eller på natten vid enstaka tillfällen.
• Normala ljud från TV, radio, stereo.
• Vattenledningar som brusar.
• Rök från cigaretter, vattenpipa eller rökelse i hus där det är tillåtet att röka.
• Flytt av möbler vid enstaka tillfällen.

Om du blir störd

När du upplever störningar bör du börja med att prata med den som stör. Ofta går det att lösa problemet.

Om störningarna ändå fortsätter behöver du göra en felanmälan. Det gör du via Mina sidor eller genom att ringa våra huschefer. Eller besök dem under besökstiden.

Om du blir störd av allvarligt bråk, en högljudd fest eller störande musik sent på natten kontaktar du Jouren och du inte själv kan eller vågar kontakta din granne. Trygghetsgruppen arbetar alla kvällar och helger fram till 23.00 och 00.30.
Skriv gärna noteringar om när, var och hur länge störningen skedde samt vad den bestod av. Dessa noteringar blir viktiga bevis, om ärendet slutligen går vidare till Hyresnämnden.
Om du upptäcker något brottsligt kontaktar du istället Polisen. Den anmälan kan du även göra anonymt.

Gör så här om du blir störd:

För att kunna göra åtgärder gällande störningar måste störningarna vara bekräftade. Kontakta därför Trygghetsgruppen på kvällar och helger på telefon 031-330 33 12, söndag-torsdag kl. 15.30-23.00, fredagar 14.00-00.00 och lördagar 15.30-00.00. Övrig tid kontaktar du jouren på telefon 031-331 07 39.

Vy över en gård i östra Gårdsten med entréer och gårdshus