U
Generic selectors
Exakt träff
Sök i titeln
Sök i innehållet
Post Type Selectors

Milstolpar & utmärkelser

Gårdstens milstolpar

2022 Nya entrén till Gårdsten centrum öppnas

Salviatorget har öppnat upp och nu är det lätt att ta sig till och från bussen direkt till Gårdsten centrum.
Här hittar du ICA Supermarket, Babak kött & chark, Grönsaksbutik, frisör, servicebutik, apoteket och mycket mer.
Läs mer om butiker i Gårdsten>>

2022 Gårdstensbostäder flyttar in i nytt kontor på Salviatorget 3

Från och med den 19 december kommer du att hitta alla våra medarbetare i vårt nya hus i Gårdsten Centrum – adress Salviatorget 3.
PS: den 16 december har vi flyttstängt.

Du som hyresgäst kommer bli påverkad när du ska besöka din huschef eller har något annat ärende till oss på Gårdstensbostäder.
Ska du bara lämna ett meddelande eller lämna in nycklar till huschefen kan du fortsatt göra detta i våra brevlådor:

  • Kastanjgården 3
  • Saffransgatan 13
  • Salviatorget 3 (ny besöksadress)

Mejl och telefontider kommer fungera som vanligt. Här finns kontaktuppgifterna till huscheferna>>

I och med flytten har vi stäng kontoren på Kastanjgården 3 och Muskotgatan 16.

Gårdstensbostäder kontor på Salviatorget 3

2021 Invigdes 41 nya seniorlägenheter – Saffransgatan 100

Framtiden Byggutveckling har byggt en ny fastighet för Gårdstensbostäder på Saffransgatan 100. Ett seniorboende med 41 lägenheter och en samlingslokal. Invigningen skedde december 2021.

Byggnationen har skett runt en tidigare byggnation av ett garage. Byggnationen var en del i vision 2025.

Fram till 2025 är visionen att det ska byggas ca 1500 nya bostäder i Gårdsten. Det blir såväl flerbostadshus med hyres- och bostadsrätter och olika typer av småhus. Befolkningen beräknas öka från dagens ca 10 000 invånare till runt 13 000. Detta ger ett växande underlag för lokal handel, service och kommunikationer. Fler bostäder innebär också en förtätning, som ökar tryggheten och trivseln. Dessutom innebär det att du kan göra en boendekarriär – från lägenhet – till bostadsrätt – till ägenderätt. Fram till 2024 har det byggts ca 1000 nya bostäder i Gårdsten.

Saffransgatan 100, 55+ boende, snart inflyttningsklart

Läs mer om Gårdstens vision 2025 här >>

2021 En tryggare stadsdel

Från särskilt utsatt område till riskområde. Från riskområde till utsatt område. Gårdstens framgångsresa firades med tårtkalas i Gårdsten Centrum. Gårdsten fortsätter alltså nedåt på polisens lista och är nu ett ännu tryggare och trevligare område att leva och bo i.

Detta firades med alla hyresgäster och på plats fanns även polisen som deltog i firandet.
Gårdstensbostäders vd Michael Pirosanto riktade ett särskilt tack till hyresgästerna, polisen och företagets medarbetare för deras engagemang.
– Tack vare er har vi fått ett tryggare Gårdsten. Det ska ni alla ha ett hjärtligt tack för, sade Michael Pirosanto och meddelade samtidigt att nästa år blir det mer firande för då fyller Gårdstensbostäder 25 år.
Framtiden-koncernens vd Terje Johansson var också mycket nöjd.
– Detta är fantastiskt roligt. Jag är mycket glad för det ni åstadkommit och kommer att åstadkomma, sade han.
Leila Aisatt Isung, Margaret Sommar och Pia Svensson tyckte att tårtan smakade jättegott. De kom direkt från gympan i seniorlokalen på Muskotgatan för att delta i firandet.
– Det är jättebra att Gårdsten hamnat bättre till på polisens lista, sade Pia Svensson.

2021 Brf Utsikten inflyttningsklart i Gårdsten centrum

Under 2021 blev Brf Utsiken i Gårdsten centrum inflyttningsklart. 59 lägenheter i 12 våningar som är byggt av Serneke.

Fram till 2025 är visionen att det ska byggas ca 1500 nya bostäder i Gårdsten. Det blir såväl flerbostadshus med hyres- och bostadsrätter och olika typer av småhus. Befolkningen beräknas öka från dagens ca 10 000 invånare till runt 13 000. Detta ger ett växande underlag för lokal handel, service och kommunikationer. Fler bostäder innebär också en förtätning, som ökar tryggheten och trivseln. Dessutom innebär det att du kan göra en boendekarriär – från lägenhet – till bostadsrätt – till ägenderätt.

Brf Utsikten vid Gårdsten centrum

Läs mer om Gårdstens vision 2025 här >>

2020 New Property-priset 2019

Bland cirka 60 nomineringar blev Gårdstensbostäder utvald till vinnare av New Property-priset.

JURYNS MOTIVERING:

”Hur hanterar vi de utsatta områdena och hur bemöter vi dem som bor där. Vissa politikers förslag är att vi river dem. Men de har ingen ekonomiexamen. Det rimligaste är att vi tar hand om vårt fastighetsbestånd och våra hyresgäster. Det går att vända negativ utveckling om man gör på rätt sätt. Pristagarens modell har blivit en förebild för andra fastighetsägare, där förvaltarna fattar besluten, anställda och styrelse bor och verkar i området och man tar socialt ansvar. I samverkan med myndigheter har man minskat brotten med över 60%. Detta har lett till att området inte längre är med i polisens lista över särskilt utsatta områden. Grattis Göteborg!
Årets New Property-pris går till Gårdstensbostäder.”

Bland cirka 60 nomineringar blev Gårdstensbostäder utvald till vinnare av New Property-priset. Det är tredje gången priset delas ut på Fastighetsgalan. Prissumman som delades ut var på 50 000 kr. Galan gick av stapeln onsdagen den 29 januari i Stockholm. Prisutdelare var Peter Ullstad, arkitekt och grundare från Codesign samt New Propertys VD, Fredrik Leifland.

– Vi är jättestolta och tacksamma för att ha mottagit detta priset. Vi har jobbat många år för att Gårdsten ska bli en bra plats att leva och bo på. Det är tack vare alla engagerade medarbetare, hyresgäster och samarbetspartners som gör det möjligt att fortsätta arbetet. Pengarna ska vi använda till vår ungdomsverksamhet som är ett av de viktigaste arbetena vi gör i Gårdsten, säger Michael Pirosanto, vd på Gårdstensbostäder.

Grunden till priset är att belöna och uppmärksamma personer och/eller organisationer som vill förnya, förbättra och förmänskliga staden och dess livsmiljö. Vi vill med vårt pris hjälpa dem som belyser och söker lösningar på de problem som uppstår när städerna ökar i storlek och när urbaniseringen tilltar kraftigt. Prissumman är 50.000 kr.

Juryn bestod av:
Jan Carlzon – Företagsledare och tidigare VD på SAS
Sophia Bentz – Partner Atomico och tidigare chef på Spotify
Peter Ullstad – Arkitekt och grundare av Codesign
Niklas Bord – Delägare och grundare av New Property och Green Group

New Property-priset 2018 gick till Järvaskolan.

Arrangörer:

WORLD IN PROPERTY

https://worldinproperty.se
World in Property erbjuder relevant och djupgående nyheter för den kommersiella fastighetsmarknaden varje dag. Vi håller i mer än 25 konferenser och seminarier per år för både utvecklare, entreprenörer, investerare, administratörer inom fastighetsmarknaden, juridiska rådgivare och jurister, ingenjörer, arkitekter, yrkesverksamma inom finansiering, fastighetsmäklare samt offentliga och statliga representanter.
World in Property har sitt säte i Göteborg och står med två ben i fastighetsbranschen – nyhetsförmedlingen och konferenserna/seminarierna.

LOKALGUIDEN SVERIGE AB

Lokalguiden har varit en aktör i fastighetsbranschen sedan tidigt 90-tal. Varje vecka kommer 10 000-tals besökare via datorn, mobiltelefonen eller surfplattan till Sveriges modernaste webbplats för lediga lokaler. Lokalguiden är en naturlig länk mellan lokalsökande företag och fastighetsägare. Kontakten mellan målgrupperna sker bland annat via mässor, tidningen Lokalguiden och våra internetbaserade tjänster.

2020 Årets samhällsbyggare 2019, Michael Pirosanto

”Att vända utvecklingen i det som polisen kallar ”särskilt utsatta bostadsområden”, kan verka hopplöst. Årets samhällsbyggare är den första som lyckats och arbetet började med den egna rollen. Som hyresvärd finns både närvaron, styrkan och, i bästa fall, legitimitet för att kunna lyfta ett område. I somras plockades Gårdsten utanför Göteborg, som första område, bort från polisens lista på ”särskilt utsatta områden”. Årets samhällsbyggare är Gårdstensbostäders vd Michael Pirosanto.”

Detta var juryns motivering när tidningen Fokus delade ut priset under en ceremoni på Fotografiska museet i Stockholm onsdagen den 22 januari.

–  Med långsiktigt arbete och en ständig närvaro i Gårdsten har bl a gjort att vi får detta priset. Att Gårdsten lämnat listan under 2019 har uppmärksammats i hela Sverige. Jag är mycket stolt över att ha fått denna utmärkelsen. Det ger ett hopp för andra områden, säger Michael Pirosanto.

Bilden: Årets svensk 2019. Michael Pirosanto, vd Gårdstensbostäder fick utmärkelsen Årets samhällsbyggare (längst till vänster).

www.fokus.se

Juryn för Årets svensk 2019:
Johan Hakelius, politisk chefredaktör på Fokus
Nina Solomin, journalist, författare och kommunikationsansvarig för ”Expertgruppen för biståndsanalys”
David Eberhard, överläkare i psykiatri på Danderyds sjukhus
Birgitta Stymme Göransson, styrelseledamot med inriktning på lifescience, innovation och tech.
Katarina Barrling, docent i statsvetenskap på Uppsala universitet
Magnus Ranstorp, docent i statsvetenskap vid Cats inom Försvarshögskolan
Joel Halldorf, docent i teologi på Uppsala universitetet
Bella Goldman, Marknads- och kommunikationsdirektör för Lidl Sverige
Eva Trouin, privatmarknadschef Swedbank

Utmärkelsen Årets svensk 2019 gick till Jens Ganman.

Årets svensk – kriterier
Utmärkelsen Årets svensk ska tilldelas en person som under året stuckit ut på ett sätt som förändrat Sverige till det bättre. Det kan, men måste inte innebära personen gjort sig känd i offentligheten. Det centrala är att vinnaren visat prov på självständighet och originalitet i ett land som på gott och ont gillar det samstämmiga och välanpassade. Det är naturligt om Årets sensk har gjort sig fiender, inte bara vänner, för det är svårt att åstadkomma något värt att belöna, utan att det har ett pris.

2019 Nya Gårdsten

NYA GÅRDSTEN – FRÅN SÄRSKILT UTSATT TILL SÄRSKILT UPPSKATTAT OMRÅDE

Den 4 och 5 mars kl. 12-18 firar vi Nya Gårdsten i Gårdstens centrum för alla boende, medarbetare, föreningsmänniskor och företagare.

Vi i Gårdsten har med 22 års arbete lyckats med något väldigt speciellt. Vi har fått bort området från Polisens lista över särskilt utsatta områden. Ingen har lyckats med något liknande, någonsin.

Därför tänker vi fira detta med alla som engagerat sig under åren i Gårdsten. Det är engagemanget som gjort området tryggare och bättre. Det är också tack vare engagemanget som det byggs fler bostäder, öppnar nya affärer, startas fler aktiviteter, skapas fler jobb och är trivsammare i Gårdsten idag.

– Resan går vidare och slutar aldrig, säger Michael Pirosanto, vd på Gårdstensbostäder. Vi måste fortsätta tillsammans för att göra Gårdsten ännu tryggare och bättre.

Välkomna 4-5 mars kl. 12-18 och fira med oss i Gårdstens Centrum.

Program – Gårdsten Centrum:
Kl. 13.00, 15.00 och 17.00
VD Michael Pirosanto berättar om Nya Gårdsten
samt musikunderhållning av Janschie och Anders.
Kl. 15.00
Tårtkalas – Alla besökare bjuds på tårta och kaffe

Kl. 12.00-18.00 är Boutställningen öppen. Serneke är på plats för att prata om byggnationerna som planeras vid Gårdstens Centrum.

—————————

PRESSMEDDELANDE
2019-02-12

NY MILSTOLPE FÖR SAMHÄLLSBYGGET GÅRDSTEN!

Som första området i Sverige lyfts Gårdsten från och med mars månad bort från polisens lista över särskilt utsatta områden, men Gårdstensbostäder nöjer sig inte med det, utan satsar ytterligare och bygger nytt i Gårdstens Centrum. Som ett led i en långsiktig hållbar utveckling av Gårdsten har styrelsen för Framtidenkoncernen tagit beslut, fredag 8/2, om en av de viktigaste investeringarna i Gårdstens historia.

Vid Gårdstensbostäders bildande 1997 fick bolaget ett tydligt uppdrag, vänd utvecklingen i Gårdsten. Sedan dess har Gårdstensbostäder bl.a. skapat över 3 000 arbetstillfällen och antalet företag som är etablerade i Gårdsten har ökat från 8 till över 50. Den nu aktuella investeringen handlar i korthet om att Gårdstensbostäder säljer en byggrätt för parkering samt förvärvar tre fastigheter med kommersiellt innehåll, kontorsbyggrätt samt restaurangbyggrätt av Serneke Group.

– Det är oerhört viktigt att vi fortsätter och driver den positiva utvecklingen av Gårdsten. Helheten av investeringarna ger oss en möjlighet att stärka och levandegöra Gårdstens Centrum på lång sikt, där vi fortsätter vara en aktör som bidrar till en levande blandstad med en modern centrumutveckling, säger Michael Pirosanto, VD Gårdstensbostäder

Att investera i nyproduktion i stadens ytterområden har sina utmaningar, och det är först på lång sikt som koncernen bedömer att koncernens avkastningskrav kommer uppnås. Gårdstensbostäders tidigare investeringar visar tydligt att långsiktighet i detta område är lönsamt. Under bolagets 21 åriga historia har fastighetsvärdet gått från 150 mkr till 1,8 miljarder.

– Framtidenkoncernens omfattande investering på centrumutveckling sker mot bakgrund av att befolkningen i Gårdsten till 2025 väntas ha ökat från 9 500 till 13 000 invånare, vilket betyder växande underlag för lokal handel och förbättrade kommunikationer. Sakta men säkert ser vi hur en livskraftig blandstad växer fram. Gårdstensbostäders historia visar tydligt att vi är en långsiktig aktör som tar ansvar, förvaltar och agerar affärsmässigt. Vi vet att till skillnad från projekt kan samhällsbygge aldrig vara kortsiktigt, säger Mohamed Hama Ali, styrelseordförande Gårdstensbostäder.

——————————-

Pressmeddelande
2019-01-11

TRYGGARE GÅRDSTEN TACK VARE GEMENSAMMA SATSNINGAR

Polisen i nordöstra Göteborg kommer från och med 1 mars 2019 inte längre klassa stadsdelen Gårdsten som ett särskilt utsatt område.

Polisen i nordöstra Göteborg har under vintern tagit fram en ny lokal lägesbild över stadsdelen Gårdsten och kan konstatera att Gårdsten inte längre ska anses som ett särskilt utsatt område.

– Det senaste två åren har brottsligheten gått ner drygt 20 procent i Gårdsten. Bland annat har den otillåtna påverkan mot polis nästan helt upphört. Samarbetet mellan Polisen och Gårdstensbostäder gällande trygghetsfrågor har utvecklats, säger Ulf Merlander, polisintendent, Storgöteborg nordost.

– Polisen i nordöstra Göteborg kommer från och med 1 mars inte längre klassa stadsdelen Gårdsten som ett särskilt utsatt område. Vi kommer att fortsätta och arbeta tillsammans med Gårdstensbostäder för att förbättra tryggheten ytterligare i stadsdelen, säger Ulf Merlander.

Satsningarna på bostadsbyggandet med blandade boendeformer och en tydlig vision och framtidstro, som finns i Gårdsten är troligen bidragande orsaker till den positiva utvecklingen.

– Vi har ett uppdrag inom Framtidenkoncernen att bygga bostadsrätter och äganderätter i våra ytterområden i Göteborg för att skapa blandade boendeformer. Vi har redan byggt i fyra etapper i Gårdsten och är nu på gång med vårt femte byggprojekt som blir bostadsrätter på Saffransgatan i nordöstra Gårdsten, säger Mikael Dolitetis, vd Egnahemsbolaget.

Att den så kallade Gårdstensmodellen givit resultat som Gårdstensbostäder arbetat efter sedan 1997 stärker området ytterligare och ger förhoppningar för andra särskilt utsatta områden.

– Det är otroligt viktigt att jobba konsekvent och långsiktigt när man ska vända en stadsdel. Några av framgångsfaktorerna är att bolaget sitter mitt i stadsdelen, arbetar konsekvent med trygghetsarbete på olika sätt, skapar arbetstillfällen och skapar aktiviteter för barn, unga, föräldrar och äldre, säger Michael Pirosanto, vd Gårdstensbostäder, som varit med sedan bolaget bildades 1997.
Den upplevda tryggheten hos bolagets hyresgäster har fått mycket bra betyg i 2018 års undersökning som görs i samarbete med företaget Aktivbo.
– Resultatet som vi fick i november 2018 var fantastiskt bra. Betyget som mäts på oss som fastighetsägare kallas Serviceindex. Det betyget gick från 78,5 % till 81 %. I det betyget ingår bland annat Trygghetsindex och det steg från 76,2 % till 79,1 %, vilket är det högsta betyget någonsin, säger Michael Pirosanto.

Gårdstensbostäder följer konsekvent utvecklingen vad gäller anmälda brott per 1000 invånare i Gårdsten och jämför med Göteborg totalt. En kraftig sänkning har skett från 2017 till 2018.

2018 Inflyttningar på Kryddhyllan, etapp 2

Under 2017 fram t o m 2018 flyttades det in i samtliga nya bostäder på Kryddhyllan i västra Gårdsten.

  • Riksbyggen (18 solvillor, äganderätt)
  • Myresjöhus/Obos (26 villor, äganderätt)
  • Egnahemsbolaget (32 radhus, brf)
  • Robert Dicksons Stiftelse (132 hyreslägenheter)
2017 Gårdstensbostäder firar 20-årsjubileum

.

2016 SABO’s Bopris – Hedersomnämnande

Priset, i form av ett diplom, delades ut i samband med Integrationsdagarna som SABO höll i oktober. En av dagarna var förlagd i Gårdsten.

Gårdstensbostäder får ett hedersomnämnande för sitt unika helhetsgrepp och uthålliga arbete med att rusta upp och utveckla stadsdelen. För 20 år sen fick det då nybildade bolaget börja från scratch med att rusta upp fastigheter och utemiljö. Idag råder en helt ny situation tack vare Gårdstensbostäders långsiktiga strategibygge. Nu vågar andra byggherrar satsa i Gårdsten och det pågår nyproduktion med fler hustyper och upplåtelseformer.

2015 Gårdstens Vision 2025 antagen

1500 NYA BOSTÄDER TILL 2025

Vision Gårdsten 2025 handlar om att bygga runt 1 500 nya bostäder i Gårdsten under en tioårsperiod – såväl flerbostadshus med hyres- och bostadsrätter som olika typer av småhus. Idag (2018) bor ca 9 000 personer i Gårdsten och fram till 2025 väntas befolkningen ha ökat med mellan 3 000 och 4 000, vilket betyder växande underlag för lokal handel, service och kommunikationer.

DIALOG MED DE BOENDE

Hösten 2014 togs en ny vision fram för bostadsbyggande i Gårdsten, baserad på en arkitektonisk handlingsplan från 2002 om förändringar i Gårdsten. Planen är framtagen i samarbete med Fastighetskontoret och arkitektkontoret QPG. Ett omfattande förankringsarbete har pågått under 2015 för att få igång olika processer och få nya aktörer att investera i Gårdsten.

FÖRVERKLIGANDET HAR PÅBÖRJATS

Mycket av visionen förverkligas redan nu i stadsdelen. Robert Dicksons stiftelse har byggt 132 nya hyresrätter i tre fristående hus vid Kaneltorget där alla har flyttat in, även kallat Nya Kryddhyllan. Riksbyggen har byggt 18 villor och Myresjöhus/Obos har byggt 26 villor. Egnahemsbolaget har byggt 34 radhus med bostadsrätt och alla på Kryddhyllan har nu flyttat in.

Mer om nybyggnation kan du läsa under rubriken Nya bostäder på gång>>

LÄS VISIONEN HÄR:

Uppdaterad Vision 2025:3, ”Det gröna Gårdsten” kan beställas per post. Maila dina uppgifter direkt till Gårdstensbostäder.

2014 Invigning ,ICA Supermarket i Gårdstens Centrum

Klockan 10 onsdagen den 12 november 2014 klipptes bandet och butiken invigdes i Gårdsten Centrum. Det var Fredrik Silverin, ICA-handlare i Gårdsten och Michael Pirosanto, vd Gårdstensbostäder som till musik klippte bandet.
– Vi fick en fantastisk start för vår ICA-butik. Det var full rulle hela dagen. Alla tre kassorna hade vi öppna och försäljningen var över förväntan, säger Fredrik.
– Detta ögonblick har våra Gårdstensbor väntat på länge. Vi är jätteglada för att ICA flyttat in i Gårdsten Centrum och ser fram emot en nära dialog mellan kunder och ICA. Vi önskar Fredrik med personal varmt välkommen till Gårdsten och lycka till, säger Michael.

2013 Gårdstensbostäder vinner SABOs Hållbarhetspris

 ”Gårdstensbostäder vinner SABOs hållbarhetspris 2013 för att man lyckats förena alla hållbarhetsaspekter och på ett utmärkt sätt integrera hållbarhet i verksamhetens kärna.”

Så lyder juryns motivering när Gårdstensbostäder fredagen den 17 maj mottog SABOs Hållbarhetspris 2013 på SABOs kongress i Växjö. Gårdstensbostäders t.f. vd Michael Pirosanto och styrelsens ordförande Anneli Snobl var på plats. Förutom äran vinner företaget även ett konstverk av Jonas Torstensson.

– Att få ta emot detta pris är verkligen ett kvitto på att vi jobbar på rätt sätt med vårt hållbarhetsarbete, säger Michael Pirosanto, tf vd för Gårdstensbostäder.

Priset kommer att delas ut vartannat år till ett allmännyttigt bostadsföretag som kan visa upp konkreta och lyckade exempel på hållbarhetsarbete.

Juryns motivering:

”Gårdstensbostäder låter hyresgästerna ta en central position i företaget; de sitter med i styrelsen och blir metodiskt involverade genom ett föredömligt dialogarbete. Företaget satsar också stort på innovativa och miljövänliga lösningar: solhuset med solfångare på tak och solceller på balkongfronter som till och med levererar överskott till stadens fjärrvärmenät; individuell mätning av el, varm- och kallvatten i alla lägenheter; och en elbilspool för hyresgäster där bilarna dessutom delvis laddas med solceller, är några sådana exempel.”


– Vi har från starten 1997 konsekvent arbetat tillsammans med hyresgästerna för att skapa ett Gårdsten som blir en allt bättre plats att leva och bo i. Men det hade inte varit möjligt utan engagerade medarbetare och en aktiv styrelse som till största delen består av hyresgäster. Vi har från början arbetat utifrån att vara en samhällsbyggare och det arbetet fortsätter tillsammans med samarbetspartners och de boende, säger Michael.

2013 Gårdstens Elbilspool invigd

.

2012 Kryddhyllan, etapp 1 klart

Etapp 1 med 26 fristående äganderätter stod klart 2012 på Kryddhyllan. Husen byggdes av Egnahemsbolaget, Riksbyggen och HSB.

2009 Vindkraftverket

Vindkraftverket i Gårdsten invigdes måndagen den 30 mars 2009 av kommunstyrelsens ordförande, Anneli Hulthén. Vindkraftverket fick namnet Adrianna efter en av eleverna på ISG Långmosseskolan i Gårdsten vilka också var med och sjöng på invigningsdagen.

På invigningsdagen fick Gårdstensbostäder ta emot ett intyg från VindEl som intygar att all el som bolaget nu köper kommer från förnybar vindkraftsel samt från verket i Gårdsten. En viktig milstolpe för hållbar utveckling för Gårdstensbostäder.

Vindkraftverket i Gårdsten är ett utvecklingsprojekt där Göteborg Energi, Gårdstensbostäder, Förvaltnings AB Framtiden och SKF har samarbetat.

Göteborg Energi har ett tillfälligt bygglov för vindkraftverket som gäller i fem år. Under perioden kommer de att följa upp och utvärdera verket för att sedan bestämma om de ska söka ett nytt bygglov.

Verket är ett test- och utvecklingsverk som det tyska företaget Kenersys byggt i Sverige. Det är deras första verk av denna modell och det är en ny leverantör för Göteborg Energi. Det görs kontinuerliga tester och utvärdering av verket av företaget och då måste det ibland stängas av.

För mer information om vindkraftverket i Gårdsten kontakta Göteborg Energi direkt. Telefon: 031-62 60 00

Fakta:

Höjd: Tornets höjd 78 meter, vingspetsarna 120 meter

Effekt: 2 MWT

MVh per år: 5.000

Leverantör: Kenersys, Tyskland

www.goteborgenergi.se 

2007 Första inflyttningen till Salviadalen

Egnahemsbolagets bostadsrätter i Salviadalen vid Salviagatan stod klara 2007. Detta blev Egnahemsbolaget andra byggnation i Gårdsten.

2007 10-årsjubileum

1997 startade Gårdstensbostäder, i kraftigt uppförslut måste man nog säga. Men med övertygelsen om att det här skulle gå. 10 år senare är Gårdsten ett attraktivt och bubblande bostadsområde, med nöjda hyresgäster, stora möjligheter och planer.

Politiker, arkitekter och socionomer med flera från hela världen vallfärdar hit för att se hur bolaget, tillsammans med de boende gör.

Den 15 juni 2007 tog Gårdsten en kortare paus i samhällsbyggandet och firade 10-årsjubileum med alla engagerade Gårdstensbor. En och annan Göteborgare var också med. Det blev en lyckad tillställning i Dalen. Och 10-årsfirandet blev ett bra tillfälle att träffas och umgås under en dag.

Gårdstensbostäder bjöd på fina uppträdanden för både vuxna och barn. Mat fanns att köpa för bra priser och vinnarna om ”Bästa uteplatser” korades under kvällen. Det blev en härlig dag och upplevelser i Dalen.

2006 Stora Samhällsbyggarpriset

Stora Samhällsbyggarpriset tilldelades Gårdstensbostäder i Göteborg för förvandlingen av Östra Gårdsten från en grå förslummande och försummande förort till en aktiv och levande stadsdel.

På den stora Samhällsbyggardagen, tisdagen den 30 maj 2006 på Münchenbryggeriet i Stockholm, delades priset ut till Gårdstensbostäder och Liljewall arkitekter AB.

Det var det stora ombyggnadsarbetet i Östra Gårdsten som fick det prestigefulla priset som framstår som branschens främsta utmärkelse. Bedömningen har gjorts utifrån kvalitet av byggnaderna, föredömlig samverkan mellan människor och den process som har lett till det goda resultatet.

– Det är oerhört glädjande för Gårdsten att få detta pris. Det visar att det långsiktiga utvecklingsarbetet i Gårdstensbostäder som påbörjades 1997 är helt rätt. Vår vision och utgångspunkt har hela tiden varit att skapa en stadsdel med aktiva invånare, där människor tar ansvar för sin miljö och en plats där mångfald samverkar för att skapa en långsiktig, sund och trygg livsmiljö med fungerade välfärd, säger Katarina Ahlqvist, VD på Gårdstensbostäder.

Juryns motivering:

”Stadsdelen Gårdsten utanför Göteborg har utvecklats från att vara en av Sveriges mest problemtyngda förorter till ett attraktivt bostadsområde med stora sociala och miljömässiga kvaliteter. Gårdstensbostäder har varit den centrala aktören i denna förvandling, och man har medvetet använt sig av rollen som fastighetsägare och byggherre för att leda och stödja en social utvecklingsprocess. Ombyggnadsåtgärderna i sig signalerar förändring, men lika viktigt är att byggprojektet har fungerat som arena för att mobilisera lokala krafter. De boende har involverats i planering och förvaltning och man har aktivt verkat för att skapa praktikplatser och arbetstillfällen. Med visioner, engagemang och kunskap har Gårdstensbostäder vidgat perspektivet från byggande till samhällsbyggande.”

Juryn bestod av:

Tekn. Dr Anna Kadefors Chalmers Tekniska Högskola, Fredrik Friblick vd Prolog, arkitekt sar/msa Laila Stunke Forsen Projekt, arkitekt msa/sar Sven Fristedt Posten, Sven Landelius vd Öresundsbro Konsortiet och Östen Innala vd Energo.
Bakom initiativet till det nystartade Stora Samhällsbyggarpriset står Byggherreforum, Sveriges Arkitekter, STD Svensk Teknik och Design, Sveriges Byggindustrier, VVS-Installatörerna, Byggmaterialindustrierna och Betongvaruindustrin. Satsningen stöds också av ytterligare ett stort antal organisationer och företag samt den nationella byggsamordnaren.

Östra Gårdsten fick tidigare under året (2006) utmärkelsen ”Årets Bygge 2005”.

2006 Östra Gårdsten ombyggt och klart

I december 2000 tog Gårdstensbostäders styrelse beslut om förändringarna i östra Gårdsten. Man gav klartecken att höghusen skulle byggas om till terrasshus med möjlighet till spännande gemensamhetsutrymmen för de boende. Där Salviaterrassen ligger i dag, demonterade bolaget samtidigt två femvåningshus. Läs mer om förändringen i ”Miljonprogrammet nya ansikte,” under Rapporter och trycksaker>>

2005 Årets bygge 2005 – Östra Gårdsten

Byggindustrin har valt ut femton vinnande projekt varav Östra Gårdsten, genom Liljewall arkitekter AB, är en av pristagarna för Årets Byggen 2005.

Kriterierna för att vinna Årets Byggen ska framför allt, på något avgörande sätt, spegla och visa framkanten av svenskt byggande. Innovationer och nytänkande ska främjas utifrån teknisk, ekonomisk, funktionell och arkitektonisk synvinkel. Övriga viktiga bedömningspunkter är processen (tid, samverkan, IT, miljö, kvalitet), ekonomi (genomförande, förvaltning, livscykelekonomi).

– Vi är oerhört stolta att Östra Gårdsten är en av vinnarna till Årets Byggen 2005. Det har varit en spännande och innovativ process i ett nära samarbete mellan hyresgäster, medarbetare, arkitekter och byggare.  Det visar att det långsiktiga utvecklingsarbetet i Gårdsten som påbörjades för nio år sedan är helt rätt. Framgångarna har blivit tack vare alla engagerade, säger Katarina Ahlqvist VD för Gårdstensbostäder.

Juryns motivering:
”För den visionsstyrda processen att omvandla det tidigare förslummade och försummade, invandrartäta miljonprogramsområdet med hög arbetslöshet. Och där de fysiska åtgärderna, nog så viktiga och definitivt ”lyftande”, går hand i hand med förbättrade bussförbindelser, skapandet av en lokal arbetsmarknad och föreningsliv, fortsatt kollektivt och individuellt medinflytande och så vidare. En process med sociala, demokratiska, ekonomiska och miljömässiga förtecken alltså.”

I och med priset kandiderar Östra Gårdsten även till det nystartade Stora Samhällsbyggarpriset som ska delas ut under Samhällsbyggardagen den 30 maj i Stockholm. Bakom initiativet står Byggherreforum, Sveriges Arkitekter, Svensk Teknik och Design, Sveriges Byggindustrier, Installatörerna, Byggmaterialindustrierna och Betongvaruindustrin. Satsningen stöds också av ytterligare ett stort antal organisationer och företag samt den nationella byggsamordnaren.

 

2005 World Habitat Award 2005

Under firandet av World Habitat Day i Jakarta, måndagen den 3 oktober 2005, fick solhusen i Gårdsten ta emot det prestigefyllda priset World Habitat Award 2005. Priset delades ut av Indonesiens vice president Yusuf Kalla tillsammans med Anna K Tibaijuka, chef för FN-organet UN Habitat. Mottagare var arkitekten Christer Nordström tillsammans med Stina Fransson, vd Gårdstensbostäder (avgick som vd mars 2006). Det är första gången på 20 år som ett bostadsprojekt i Sverige vinner priset.

– Att Solhusen får denna internationella uppmärksamhet och betecknas som innovativa inom såväl energi och miljöområdet som rent socialt känns oerhört hedrande och betydelsefullt, säger vinnarna.

Juryns motivering

”En kombination av innovativa miljö-, energimässiga och sociala åtgärder har tillämpats av detta tidigare problemområde i Göteborg, vilket förvandlats till ett omtyckt och attraktivt bostadsområde. Boendeinflytande i såväl planeringsprocessen som skötsel och drift av området bidrar till en lyckad integrering av svenska familjer och invandrarfamiljer. Till detta bidrar införande av gemensamma utrymmen, särskilt de gemensamma växthusen.”

Project summary
”A range of innovative environmentally och socially sustainable approaches were used in the renovation of this former problem housing estate in Goteborg, which is now one of the most popular in the city. Community involvement throughout the design process and in the on-going management and maintenance of the state helps to ensure a successfull integration of Swedish and immigrant families, as does the provision of community facilities, in particular the communal greenhouses.

World Habitat Award delas årligen ut till två projekt. Ett på norra och ett på södra halvklotet.

Priset för det södra halvklotet gick till projektet ”Energy efficient strawbale housing” (Energieffektiva halmhus i Kina och arkitekten Kelly Lerner).

2005 Salviaterrassens parhus står klart

Egnahemsbolaget beslutade 2004 att bygga parhus på Salviagatan. Och området skulle heta Salviaterrassen. De planer som fanns redan år 2000, att bygga småhus i Gårdsten, blev verklighet tack vare Gårdstensbostäders samarbete med Egnahemsbolaget. Ett 40-tal bostäder i parhus blev en extra krydda i Gårdstens förnyelse.

Gårdstensbostäder sålde tomten till Egnahemsbolaget för byggnation av både bostadsrätter och äganderätter.

2005 Boutställningen ”Bo i Göteborg”

Den 25 augusti till 4 september 2005 var Gårdsten i strålkastarljuset. Gårdsten var uttaget som ett av de tre områden som skulle visas på den stora boutställningen – Bo i Göteborg. Utställningen visade befintliga bostadsområden, hur de har förändrats och hur det är att bo i områdena. De andra två områdena var Amhult – Trädgårdsstaden i Torslanda samt norra Älvstrandens bebyggelse vid vattnet.

Alla förändringar i miljonprogrammet som har skett i Gårdsten under tio år ligger i framkant vad gäller förändringsarbete i denna typ av områden. Området visades upp för göteborgarna, byggbranschen, bostadsföretag och andra nationella och internationella besökare.

Miljonprogrammets nya ansikte
Det s k Miljonprogrammet ser olika ut i olika delar av landet. Men de flesta tänker på betonggråa höghus i storstädernas utkanter. För några år sedan gällde det också för Gårdsten. Men idag är stadsdelen helt förändrad och ett miljonprogramsområde har fått ett nytt ansikte. Det visade vi upp på utställningen ”Bo i Göteborg”. Besökarna fick uppleva hur Gårdsten på några år förändrats, från ett nedslitet grått miljonprogramsområde till en vital och framtidsinriktad stadsdel. Runt om i Gårdsten fanns 6 olika utställningar och i Dalen var det fullt med aktiviteter och programinslag med bl a föredrag.

Station 1
”Gårdsten igår, idag och imorgon” – en utställning som berättade om bakgrund och historia men tonvikten låg på nuet och utmaningarna för framtidens goda boendemiljö.

Station 2
”Solhusen” – den nya tekniken; solenergilösningar, individuell mätning, mm.

Station 3
”Kryddhyllan” – HSB, Riksbyggen och Egnahemsbolaget presenterade sina planer på ett nytt småhusområde i västra Gårdsten.

Station 4

”Mobilisering och delaktighet” – utställning om hur olika metoder för inflytande och engagemang bland hyresgästerna har bidragit till Gårdstens framgångsrika förändring.

Station 5
”Den nya profilen” – Östra Gårdstens terrasseringar, förändrade fasader och husmellanrummen är en viktig del av miljonprogrammets nya ansikte.

Station 6
”Salviaterrassen” – Egnahemsbolaget har byggt ett parhusområde för både eget ägande och bostadsrätt, första inflyttningen oktober 2005.

Under boutställningen ställde ett flertal entreprenörer ut i Gårdsten som varit delaktiga i ombyggnationerna av Gårdsten. Här är några av dem:

Aptus Elektronik AB
Balco AB
Benny’s Mur & Puts AB
Betong & Cement i Norden AB
BKAB
CIT Energy Management AB
CNA Christer Nordström Arkitektkontor AB
Energi & Miljöteknik
Electrolux Laundry Systems Sweden AB
Electrolux Service
Elitfönster AB
Göteborg Energi
Hammars Riv AB
Hermansson Natursten AB
Kone Hissar
Konsument Göteborg
Kortedala Glasmästeri
Landskap & Management
Liljewall arkitekter AB
Primär Fastighetsförvaltning
Skanska Sverige AB
Susteco AB

2005 Seniorlägenheter på Muskotgatan, 59 lägenheter

I samband med ombyggnationen i östra Gårdsten gjordes fem trapphus om till seniorlägenheter för 55 år eller äldre. Totalt 59 lägenheter med gemensamhetslokal i bottevåningarna.

2005 Rospriset 2005 av Kvinnors Byggforum

Den 2 september 2005 delade Kvinnors Byggforum ut ett rospris till Gårdsten. Rosorna togs emot av Nasra Ahmed, dåvarande styrelseledamot i Gårdstensbostäder. Priset utdelades av arkitekt Ylva Larsson, ordförande i Kvinnors Byggforum med följande motivering:

”Gårdsten inger hopp för fortsatt förnyelse av miljonprogramsområden. Kvinnors Byggforums Rospris tilldelas Gårdstensbostäder och de boende, som visat vägen till ett hållbart boende ur ett socialt, ekologiskt och ekonomiskt perspektiv, grundat på de boendes engagemang. Det vi särskilt vill uppmärksamma är hur det privata har fått sila ut i det offentliga rummet där det finns gemensamma tillgångar, i form av gröna och sköna gårdar med mötesplatser för flera generationer. Här finns ombonade trapphus, gemensamma takterrasser, inspirerande lekplatser, växthus, kompost, tvättstugor med fönster i markplan, förträdgårdar för små lägenheter och offentlig konst.”

Fakta

Kvinnors Byggforum är en yrkes- och partipolitiskt obunden förening, bestående av framför allt arkitekter, byggnadsingenjörer, socionomer, journalister, politiker mm. Sedan starten, 1981, har föreningen delat ut Ros och Rispris på bostadsmässor för bästa resp. sämsta projekt för att lyfta fram kvinnliga aspekter på boendet i en bransch som till cirka 98% domineras av män. Kvinnors Byggforum har under Boutställningen besökt de olika utställningsplatserna med dess visningslägenheter. Besöken har skett både individuellt och i guidade turer, som varit öppna för andra intresserade. Därefter har föreningsmedlemmar diskuterat Boutställningen och kommit fram till vilka som skall tilldelas Ros- och Rispriset.

www.kvinnorsbyggforum.org

2004 Ungdomslägenheter på Salviagatan

Lägenheterna hyrdes i första hand ut till ungdomar boende i Gårdsten. De var på 29 kvm eller 45 kvm och byggdes på bottenvåningen på Salviagatan i samband med de stora renoveringarna i östra Gårdsten.

2004 SABO:s miljöpris för vårt ungdomsarbete 2004

PRIS FÖR ARBETE MED BARN OCH UNGDOMAR I STADSDELEN

”Mobilisering och inflytande präglar det utvecklingsarbete som pågår i Gårdsten”, skrev juryn i sitt utlåtande. Arbetet med att ordna ungdomslägenheter, renovera Dalen med ungdomarnas hjälp och den mängd aktiviteter som hela tiden sker i Gårdsten, såsom filmklubb, datastugor med mer fick äntligen resultatet av ett pris.

Priset, ett stort äpple i keramik, delades ut fredagen den 3 september 2004 på den stora SABO-konferensen i Gävle.

SABO, som är de allmännyttiga bostadsföretagens intresseorganisiation, säger i sina kommentarer till priset, ”att utemiljön i ett bostadsområde är av stor betydelse för unga människors hälsa och välbefinnande. Många barn vistas alldeles för mycket inomhus. De behöver lockas ut för att leka och röra på sig. Och framför allt behöver bostadsmiljön vara sådan att man ska trivas.”

2004 Solhus 2 står klart

Totalt 243 lägenheter på Bokgården och Lindgården står klart i västra Gårdsten. Lägenheterna utrustades med individuell mätning av energiförbrukning, inglasade balkonger och solfångare för varmvatten på taket.

2004 Finskt seniorboende på Akaciagården, 47 lägenheter

På Akaciagården 11 och 18 byggs husen om till finskt seniorboende och flyttas in i. Det blir 47 lägeneheter, både ettor och tvåor. Gemensamhetslokal, gemensam bastu och ny tvättstuga byggs i markplan.

2003 Snabbuss/direktbuss till Gårdsten

Den 27 januari 2003 gick första turen med den nya snabbussen/direktbussen 173 mellan Gårdsten och Göteborg City.

Hösten 2002 fattade Trafiknämnden det formella beslutet att starta en direktlinje till och från Gårdsten. Det blev dåvarande entreprenören Swebus som skulle köra sträckan för Västtrafik och det skulle ta ca 15 minuter. Gårdstensbostäder hade sedan starten 1997 kämpat hårt för att få en snabbuss till Gårdsten. Planen var att starta den redan 7 januari 2003, men starten blev något försenad.

Både Gårdstensbostäder och Västtrafik var med på premiärturen och delade ut rosor till de första resenärerna.

Bussen kör under högtrafik måndag-fredag på morgonen och kvällen. Bussen går medsolsvarv i Gårdsten och stannar därefter i Gårdstensliden och Svingeln innan den kommer till Göteborgs Central.

2003 SEAS Solenergipris

Svenska solenergiföreningen – SEAS, delar varje år ut ett Solenergipris. I april 2004 delades Solenergipriset 2003 ut under en konferens i Stockholm. Gårdstensbostäders Solhus 2, övre Kanelgatan i västra Gårdsten, fick då ett Hedersomnämnande i klassen ”Årets anläggning” med juryns motivering:

”Gårdstensbostäder har genomfört en konsekvent förnyelse av ett 70-talsområde med en framsynt kombination av traditionell teknik och takintegrerade solfångare som kan fungera som en förebild för andra fastighetsägare. Solfångarna är väl integrerade med byggnaderna och ger området ett modernt utseende.”

2003 Första terrasshuset står klart

.

2002 Företagsutveckling – Nytt företagscentra

.

2002 Årets Stadsdelscentrum 2002

2002 nominerades Gårdsten Centrum till Årets Stadsdelscentrum, ett pris som delas ut av nätverket Svenska Stadskärnor. Gårdsten kom på andra plats i denna tävling.

Diplomet tilldelades med följande motivering:

”Med ett genomarbetat program som grund har Gårdsten Centrum tillförts kvaliteter som påtagligt stärkt hela områdets attraktivitet. Utvecklingen har vänts, näringslivet har stimulerats och de boende har fått en mötesplats med service och aktiviteter. Målet att bidra till att skapa en stadsdel med aktiva och delaktiga invånare är nu nära att uppfyllas.”

Instiftare av priset är SABO

2002 Trygghetsgruppen startar

Den 3 juni 2002 startade Trygghetsgruppen i Gårdsten sitt arbete. Trygghetsgruppen bestod från början av åtta trygghetsvärdar, som skulle finnas ute i hela Gårdsten kvälls- och nattetid. Gruppen skulle vandra runt och synas i området, ha kontakt med boende som exempelvis ville ha sällskap hem från bussen, hjälpa till om grannar eller andra stör, medla vid konflikter med mer.

Numera består gruppen av sex personer som är anställda och arbetar som en servicegrupp hos Gårdstensbostäder. Det är Trygghetsgruppen hyresgästerna ringer om det uppstår något fel i lägenheten på kvällar och helger eller om grannen stör. I nära samarbete med huscheferna förmedlas eventuella störningar och fel i lägenheterna dem emellan.

Du når Trygghetsgruppen på telefon 031-330 33 12, söndag-torsdag 15.30-23.00, fredag 12.30-00.30, lördag 15.30-00.30.

Läs mer om trygghetsgruppen>>

2002 Norra Gårdsten, 734 lägenheter köps

.

2001 Målarmästarnas pris för bästa färgmiljö 2001

SOLHUSEN FICK FÄRGPRIS

Solhusen tog priset för bästa färgmiljö i Målarmästarnas sjunde omgång av tävlingen Bästa Färgmiljö 2001. 59 deltagare från norden tävlade och fyra fick pris. Kvalitet lönar sig, kan man konstatera. Hyresgästerna var med och satte den slutgiltiga kulören på husen som vann priset. Statyetten är ett bevis på Solhusens färgsättning.

Juryns motivering:

”Solhusen utses till vinnare för en yttre omvandling där färgen används i samklang med den ursprungliga arkitekturen. Här skapas värme och identitet med respekt för områdets storskalighet och stramhet, utan insmickrande sneglingar åt det idylliska.”

Kajsa Nordström stod för Solhusens färgdesign och Allerby Måleri AB gjorde det praktiska jobbet.

2001 Invigning av Dalen

I juni 2001 var det dags att inviga Dalen efter en tids upprustning.

Historia

Arbetet startade redan 2000. Under våren beslutade Gårdstensbostäder och den då nya Park och naturförvaltningen om den länge efterlängtade upprustningen och förändringen av Gårdstensdalen. Det blev en stor satsning på totalt sex miljoner kronor.

En del av pengarna skulle användas till det eftersatta underhållet och en del till de aktivitetsförslag som fanns. För att vara säkra på att pengarna  skulle användas på bästa sätt, skulle den Nya Dalen bygga på Gårdstensbornas egna förslag och idéer.

Fyra projektledare från Gårdsten anställdes och en modell över Dalen togs fram där förslag visades som utgick från synpunkter som Gårdstensborna tidigare lämnat i möten i samband med Sommar i Dalen.

Projektledarna visade upp modellen i skolorna och i Gårdsten Centrum och ca 800 personer röstade fram en prioriteringslista och satte upp sig som frivilliga i arbetet med förändringarna.

  1. Äventyrslekplats
  2. Fotbollsplan
  3. Café opch samlingslokal
  4. Djurgård
  5. Minigolf
  6. Tennisbana
  7. Marknadsstånd
  8. Boulebana
  9. Skateboardbana
  10. Dansbana med scen
  11. Simhall

Gårdstensbostäder och Parkförvaltningen satsade två miljoner kronr på att genomföra förslagen och förverkliga så många önskemål som möjligt. Kring varje aktivitet bildades det en grupp som fick i uppgift att fundera ut hur de olika anläggningarna ska se ut, fungera, användas och skötas.

2000 Inflyttning Solhus 1

I mars år 2000 var det dags för första återflytten och inflyttningen i Solhusområde 1 på Aspgården i västra Gårdsten. Under augusti var det Syrengården och i december flyttades det in på Ekgården som också stod färdigombyggt. Husen innehåller en kombination av energibesparande åtgärder med bl a inglasade balkonger och solfångare på taket. Tvättstugorna byggdes i marknivå och är sammanbyggda med växthus där alla boende har egen odlingsplats. Alla lägenheter fick också individuell mätning av el, värme och vatten (både varmt och kallt). Ombyggnationen ingick i ett Europeiskt projekt kallat Shine.

Mer information om västra Gårdsten hittar du här>>

2000 Årets byggen 2000 – diplom för Solhus 1

.

2000 Invigning av Bankomaten

Bankomaten stod överst på önskelistan vid första mötet med Gårdstensborna 1997. Tre år tog det för att få en bankomat till Gårdsten.

– Skönt att det finns bankfolk som inser att Gårdsten är ett framtidsområde värt att satsa på , sa en lycklig Stina Fransson vid invigningen den 14 april år 2000, f.d. VD på Gårdstensbostäder.

Det regnade som himlen var öppen när det blågula bandet framför bankomaten klipptes av under högtidliga former. Men alla Gårdstensbor som samlats var ense om att regn betyder både lycka och pengar.

– Jag har bott här i 28 år, så jag har väl väntat längst, sa någon i den glada publiken. Dagens nervösaste väntan drabbade bankomatens montör Klas Andersson. Skulle knappsatsen hinna fram i tid från Stockholm? Jodå det gjorde den.

– Första gången jag jobbat under sådan tidspress, men jättekul att folk blir så glada över mitt jobb, sade Klas.

Det var Bohusbanken som tog beslutet att sätta upp en bankomat i Gårdsten Centrum.

1999 Hyressänkning i Gårdsten

ALLA I GÅRDSTEN FICK LÄGRE HYRA!

Vid förhandlingarna med Hyresgästföreningen 1999, sänkte Gårdstensbostäder hyrorna med i snitt 5,8 procent. Detta var den största hyressänkningen hittills i något bostadsområde i landet. Hyrorna blev således mer konkurrenskraftiga.

1999 Livsmedelsbutik till Gårdsten Centrum

Efterlängtad invigning av HP Storköp, som ger boende en välsorterad livsmedelsbutik i Gårdsten.

1998 Hyresgäster väljs in i styrelsen

En viktig del i Gårdstensbostäders arbete är de boendes delaktighet. De första boende väljs in i styrelsen.

2017 års styrelse>>

1998 Gårdstensbyrån bildas

En avdelning inom Gårdstensbostäder startar och inriktar sitt arbete på att ordna jobb till arbetslösa i Gårdsten. Gårdstensbyrån har därefter utvecklats och bidragit till att flera utbildningar startat i Gårdsten och sysselsatt ett stort antal gårdstensbor.

 

1997 Gårdstensbostäder bildas

Förvaltnings AB Framtiden, som ägs av Göteborgs Stad, beslutar att bilda det nya bolaget Gårdstensbostäder somstartar juni 1997. Bolaget tar över ägandet, skötsel och utveckling av Bostadsbolagets och Bostads AB Poseidons fastigheter. Det var då 2.252 lägenheter och ett stort antal lokaler.

Målet var att starta ett lokalt utvecklings- och förnyelsearbete. Beslutet att starta bolag hade föregåtts av en omfattande utredning under ledning av Evald Malm.

Utveckla stadsdelen

Det nya bolaget, som kallades för ”Gårdstensbolaget” från början, skulle ge hyresgästerna större möjlighet att påverka sitt boende än hittills. Bland annat skulle man med eget arbete eller annan delaktighet i förvaltning och skötsel kunna sänka sin hyra.

Dessutom skulle bolaget spela en aktiv roll i en positiv utveckling av stadsdelen i vid mening. Bolaget skulle engagera sig hårt i att stimulera den lokala arbetsmarknaden, bland annat genom etablering av småföretag.

Målet var att göra Gårdsten till en bättre stadsdel att bo i, så att fler väljer att stanna kvar och att fler väljer att flytta till Gårdsten.